Wat is artritis?

Het woord "artritis" betekent ontsteking van een gewricht. Osteoartritis is de vorm die de meeste symptomen veroorzaakt bij minstens de helft van de mensen boven de 60. Artritis beïnvloedt meestal de grotere, zwaar belaste gewrichten zoals heupen, knieën en de wervelkolom maar ook de kleinere gewrichten zoals vingers en ellebogen kunnen er ook door worden aangedaan. De exacte oorzaak van artritis is nog niet volledig bekend. Er werd verondersteld dat het een degeneratieve ziekte was veroorzaakt door belasting en slijtage van de kraakbeen vlakken van de gewrichten, maar er wordt nu aangenomen dat het een actief ziekteproces is. Slechte smering van het gewricht is waarschijnlijk de oorzaak van deze pijnlijke aandoening. Tussen de gewrichten zit een substantie, genaamd synoviaal vocht. Goede voeding is nodig om er zeker van te blijven dat synoviaal vocht vloeibaar blijft en in staat om te smeren. Kraakbeen en synoviaal vocht bevatten mucopolysacchariden, welke door bepaalde voeding wordt voorzien.

Behandeling

Bepaalde voedingsmiddelen en -supplementen verzachten de pijn en verminderen de ontsteking. Andere voedingsstoffen bevorderen het opnieuw herstellen van het kraakbeen. In combinatie met aangepaste lichaamsbeweging zal dit effect nog sterker worden.

Pijn

Een belangrijke stof voor herstel van weefsel is MSM (methyl sulfonyl methaan). Het heeft een ontstekingsremmende eigenschap en zorgt voor pijnvermindering. MSM is een organisch gebonden zwavel en vermindert pijn, verbetert het zuurstoftransport, ontgift het lichaam en geeft meer energie. MSM wordt veel in weefsel gevonden van haren, botten, huid en spieren waardoor het lichaam deze stof in grote hoeveelheden nodig heeft. MSM is een goed alternatief voor reguliere pijnstillers. Een dagdosering van minimaal 3000 mg is aan te raden.

Smering intact houden en herstel

Glucosamine- en Chrondroïtinesulfaat kunnen heel zinvol zijn bij het herstel van beschadigde gewrichten. Een goed supplement dient volgens aanbeveling zeker langer dan 6 maanden te worden gebruikt. Glucosamine- en chondroïtinesulfaat zijn beide suikerverbindingen die de afbraak van kraakbeen verminderen en de opbouw van nieuw kraakbeen stimuleren. Ze beschermen bestaand kraakbeen en de smering (synoviaal vocht). Ze dienen in hoge dosis te worden in genomen. (1500 á 2000 mg) Deze stoffen kan men het beste innemen in de verhouding 4:3.

Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat MSM, glucosamine en chondroïtine in combinatie nog sterker zijn dan afzonderlijk. Belangrijk is de juiste verhouding tussen glucosamine en chondroïtine en een goede dagdosering. Wanneer men ongeveer 60 kg weegt is een dagdosering van 1500 mg glucosamine en 1200 mg chondroïtine voldoende. Bij een lichaamsgewicht boven de 60 kg wordt aangeraden een dagdosering van 1750 mg glucosamine en 1500 mg chondroïtine te gebruiken.  Chondroïtine is een dure grondstof. Dit is de reden dat veel producenten te weinig chondroïtine verwerken in hun combinatieproduct.

Ontsteking tegengaan

Docosahexaeenzuur (DHA) of eicosapentaeenzuur (EPA) kunnen ontstekingsremmend werken. Deze EPA en DHA van de Omega 3 vetzuren treft u o.a. aan in vette vis en zeegewassen. Om effectief de ontsteking tegen te gaan heeft men minimaal het gehalte van 350 mg EPA en 250 mg DHA per 1000 mg visolie nodig.

Glucosamine, Chondroïtine, MSM en Visolie?

Meestal zal men veel verschillende producten moeten gebruiken om aan de juiste doseringen te komen, van deze vier bestanddelen.

Om dit te voorkomen kan men het beste de losse granulaat verkiezen boven de tabletvorm of capsule vorm. Een goed middel in dit verband is Atrimove van Vitakruid. Dit is granulaat (poedervorm) waarin alle stoffen voldoende aanwezig zijn, men hoeft dit slechts één keer per dag in te nemen. Hierdoor wordt het een stuk voordeliger. Een detail is hierbij wel dat men door de puurheid van de grondstoffen soms even moet wennen aan de smaak. Ook ontbreekt dan nog de aanwezigheid van Visolie nog. Er zijn echter genoeg soorten visolie op de markt te verkrijgen, let echter wel op de aanwezigheid van 350 mg EPA en 250 mg DHA per dagdosering.