Verschijnselen artrose

Bij artrose zullen bij een laboratoriumonderzoek geen tekenen gevonden worden die wijzen op een ontsteking. Wel is bij een röntgenfoto een versmalling van de gewrichtsspleet te zien. Dit duidt op het verlies van kraakbeen. Soms zijn er ook kleine cysten te zien.

De verschijnselen van artrose verergeren, zoals gezegd, langzaam in de tijd. Ziektetekenen die vaak optreden bij artrose zijn: 

 • Pijn
  Een gewricht kan pijnlijk aanvoelen, het kan hier ook om aangetaste pezen of spieren gaan die reageren op het vervormde gewricht. 
 • Cystes
  Er kunnen zich stukjes bot rond het gewricht vormen, ook wel cystes genoemd.
 • Gevoeligheid
  Bij een lichte aanraking of druk kan het gewricht al gevoelig zijn.
 • Stijfheid
  Stijfheid in de gewrichten is merkbaar na het wakeer of inactiviteit, let wel dit komt in alle fases van het leven in meer of minder mate voor.
 • Minder flexibel gewricht
  Het gewricht kan in minder richtingen en minder ver bewegen als voorheen, makkelijk meetpunt is bijvoorbeeld de hiel omhoog bewegen.
 • Raspend gevoel
  Men kan raspend gevoel hebben ook kan men dit horen.

 

Het klachtenbeeld bij artrose verschilt van mens tot mens. Meestal zijn er in het beginstadium maar zelden verschijselen, soms ook niet bij een verdergevorderde vervorming van het gewricht. Sommige mensen hebben juist veel pijnklachten terwijl bij röntgenopnamen de artrose nauwelijks zichtbaar is. Deze verschijnselen/symptonen worden dan vaak niet door de gewrichtsaandoening zelf, maar door een reactie van de pezen en spieren rond het gewricht veroorzaakt.

Artrose karakteriseert zich door de zogenaamde inlooppijn die weer verdwijnt bij verder bewegen en als er een enigszins harmonieuze beweging tussen de veranderde gewrichtsdelen tot stand komt. Als ze weer zwaarder of langduriger worden belast dan leidt dit weer tot meer pijn. Bij bewegen van het gewricht kan er ook sprake zijn van wrijven of knarsen. In het verloop van de aandoening ontstaan er door de botaangroeisels verdikkingen en vervormingen van het gewricht en vaak ook beperking van de beweeglijkheid. Wanneer men ook tijdens rust last heeft van de pijn wijst dit op een ontsteking in de gewrichten, een geactiveerde artrose.

In de loop der jaren gaan de gewrichten ook losser worden, wat soms een verkeerde houding tot gevolg heeft. Primaire artrose begint meestal rond het 50ste levensjaar. Het is een aandoening die langzaam verergert, met soms tussenpozen van stabiliteit.