Verdere adviezen fibromyalgie

De behandeling van fibromyalgie is al enigszins genoemd en volgt uit de bovengenoemde oorzaken. In de eerste plaats een voeding met een basisch (alkalisch) overschot, ofwel een gering aantal zuurvormende voedingsmiddelen. Het zijn vooral dierlijke eiwitten en meelproducten, die voor de meeste zuren zorgen. Dus een vegetarisch dieet, veel groenten en fruit, weinig rijst en dan nog zilvervliesrijst, soms een (vet) visje, vooral zachte kaassoorten en in geringe mate zure melkproducten, zoals biogarde yoghurt en kwark. Het drinken van koffie en zwarte thee dient beperkt te worden, evenals sterk alcoholische dranken, die hoewel ze alkalisch zijn toch een zure reactie schijnen te kunnen oproepen in het lichaam. Verder is het raadzaam om veel bronwater te drinken en iets om de nieren te activeren, zoals guldenroedethee. Grote inspanning dient vermeden te worden en ook dient men voorzichtig te zijn met fysiotherapie of oefentherapie.

Goede resultaten worden wel bereikt met haptonomie, waarbij men zich bewust wordt van de emotionele werking op spieren.

Psychotherapie is soms noodzakelijk, om inzicht in het eigen functioneren te krijgen. Mensen met fibromyalgie zitten vaak in een vastgelopen situatie in de maatschappij of in hun privéomstandigheden.

Het vinden van de oorzaak van de vastgelopen situatie en het scheppen van nieuwe omstandigheden kan zeer verhelderend werken en veel ziekteverschijnselen doen verdwijnen.