Reumatoïde artritis

Bij deze vorm van reuma ontstaat een ontsteking in een of meerdere gewrichten. Artritis betekent gewoon ontsteking in het gewricht. Alleen, deze term zegt niets over de aard en oorzaak van de gewrichtsontsteking. Daarom is het gebruikelijk er een term aan toe te voegen. Reumatoïde artritis, oftewel chronisch reuma, is primair gebaseerd op een ontstekingsreactie veroorzaakt door lichaamseigen afweerstoffen, ook wel auto-immuunziekte genoemd. Bij reumatoïde artritis gaat eerst het vlies dat de gewrichtsvlakken bedekt (synovium) ontsteken en vormt een klompje (pannus). De ontsteking zet zich dan langzaam naar binnen toe voort: eerst in het bindweefsel dat onder dit vlies ligt en dan tenslotte zelfs in het kraakbeen, waardoor echte structurele veranderingen kunnen ontstaan. De ontstekingsverschijnselen tonen zich door: vochtophoping, pijn en warmte in de gewrichten. Bepaalde enzymen (voortkomend uit de ontsteking) tasten het kraakbeen en de botten steeds verder aan. Hierdoor kunnen misvormingen en vergroeiingen ontstaan. Uiteindelijk worden ook banden, pezen, spieren, bloedvaten, organen en de huid bij het proces betrokken. In het beginstadium manifesteert het beeld zich in de kleinere gewrichten zoals handen en voeten maar later ook in de andere gewrichten. Invaliditeit kan het gevolg zijn van de dwangstanden (contracturen) door de verstijving van de gewrichten.

Deze ontsteking tast als systeemziekte het hele lichaam aan en is meestal in het bloed aantoonbaar. Sinds 1940 wordt de zogeheten reumafactor gehanteerd. Deze antistoffen, aangetroffen in het bloedserum, zijn echter niet specifiek voor reumatoïde artritis. Sindsdien hebben medici bij artritis allerlei afwijkingen in het immuunsysteem gevonden, waaronder verscheidene antilichamen. Het bijzondere aan reumatoïde artritis is het auto-immuun karakter: "Het lichaam keert zich tegen zichzelf". Ons eigen afweersysteem valt lichaamsweefsels aan alsof het indringers zijn. Sommige deskundigen zijn van mening dat gewrichtsreuma wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de gewrichten. Maar de ziekte kan ook worden veroorzaakt door virussen bij personen die er een erfelijke aanleg voor hebben, waarbij het gewrichtskapsel (met name het gedeelte dat grenst aan het kraakbeen) ontstoken raakt.  Er zijn aanwijzingen dat het collageen, het belangrijkste eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen, de grootste aanstichter van dit zelfvernietigingsproces is.

Gewrichtsreuma slaat plotseling toe in meestal  dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam (bijv. in beide handen). Vanwege het systemische karakter van reumatoïde artritis hebben veel patiënten tevens algemene verschijnselen zoals vermoeidheid, algehele malaise, bloedarmoede, vermagering en soms ontstekingen aan de bloedvaten.  Ook kan koorts optreden. Het carpaal-tunnel syndroom komt als complicatie veel voor. Ontstekingsaandoeningen in de gewrichten zijn bijvoorbeeld chronische polyartritis (meerdere gewrichten), psoriasisartritis en artritis van het gewricht tussen heiligbeen en darmbeen. De bekendste wervelkolomaandoening door ontsteking is "Morbus Bechterew".

Hormonale disbalans

Hormonen beheersen de calciumbalans in het lichaam. Indien de calciumbalans verstoord wordt, worden de botten en kraakbeen poreus en gevoelig voor slijtage en beschadiging, waardoor calcium zich kan afzetten op de verkeerde plaatsen. De oorzaak is niet het innemen van calcium maar de vermindering van de calciumbalans in het lichaam.

Allergieën en overgevoeligheden

Bijna iedereen die lijdt aan reumatoïde artritis en veel mensen die osteoartritis hebben, hebben voedings en chemische allergieën of overgevoeligheden die hun symptomen doen toenemen. De meest voorkomende voedselallergieën zijn die voor tarwe en melkproducten. Deze kunnen voor een maand worden weggelaten om te zien of ze bijdragen tot het probleem.

Vrije radicalen

In alle ontstoken gewrichten vindt een gevecht plaats, waarbij het lichaam tracht om te gaan met de beschadiging. Een van de belangrijkste wapens bij het gevecht in het lichaam zijn vrije radicalen. Als het immuunsysteem niet goed functioneert, zoals bij reumatoïde artritis, zullen er teveel vrije radicalen aangemaakt worden, die weer schade kunnen veroorzaken aan kraakbeen van het gewricht. Een lage inname van anti-oxidanten-nutriënten kan artritis verslechteren. De progressie van osteoartritis wordt vertraagd, de pijn verminderd en ontstekingen geremd door hoge, inname van gebufferde vitamine C, de ontzuurde vorm waar ook andere anti oxidanten aan zijn toegevoegd zoals OPC en Gluthation.

Infecties

Iedere infectie, hetzij viraal of bacterieel, verzwakt het immuunsysteem welke de ontstekingen bestrijdt. Maar sommige virussen of bacteriën beïnvloeden in het bijzonder de gewrichten door zich erin te nestelen en op te komen wanneer het immuunsysteem laag is. Vaak kan het immuunsysteem schade aanrichten aan het omringende weefsel bij de poging een ontsteking te bestrijden.
Het opbouwen van uw immuunsysteem door optimale voeding is de natuurlijke oplossing.