Natuurlijke middelen voor een gezonde nachtrust

GABA

Gamma-amino boterzuur, afgekort tot GABA, is een aminozuur. GABA komt van nature voor in ons lichaam als neurotransmitter. GABA is een lichaamseigen stof en belangrijk voor het menselijk brein. Mensen met drukke gedachten kunnen veel baat hebben met GABA omdat het de externe prikkels afremt. Het bevordert zo een betere nachtrust en dieper doorslapen. Het werkt goed bij stress en werkt kalmerend zonder versuft te raken.

Griffonia extract

Griffonia simplicifolia is een Zuid-Afrikaans kruid dat op natuurlijke wijze het zenuwstelsel ondersteunt. Het bevordert de geestelijke veerkracht, draagt bij aan een heldere geest en is goed voor het concentratievermogen. Bovendien bevat dit heilzame kruid 5-HTP, dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, een voorloper van de slaapstof melatonine. Griffonia extract is met 60 mg toegevoegd aan de Multi Nacht Ultimate, een Multi vitamine die speciaal bedoeld is voor de nacht en slaapproblemen.

Dag en Nacht Multi vitamine

Biologische klok

Het komen tot een goed dag- en nachtritme heeft voorrang in de behandeling van fibromyalgie. Een biologisch klok regelt fysiologische en hormonale schommelingen in het lichaam gedurende de dag.

De biologische klok staat rechtstreeks in verbinding met het netvlies van het oog en wordt gestuurd door zogenaamde tijdsindicatoren. De belangrijkste tijdsindicatoren voor de biologische klok zijn licht en duisternis. De biologische klok geeft deze informatie door aan het lichaam zodat het zijn slaap- en waakritme kan aanpassen. Bij de mens spelen ook sociale signalen een rol zoals vaste tijdstippen van maaltijden.

Een "master clock", die zich in de hersenen bevindt, coördineert alle biologische klokken in ons lichaam zodat deze goed op elkaar zijn afgestemd. Bij mensen bevindt deze "master clock" zich in de hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in de hersenen net boven het punt waar de zenuwen van de ogen elkaar kruisen. Doordat deze zo dicht bij de oogzenuw zit krijgt hij directe informatie vanuit de ogen. Het effect van het innemen van specifieke voedingsstoffen op bepaalde momenten maakt daarom een groot verschil. Onderzoek heeft uitgewezen, dat het bioritme van het menselijk lichaam een verschil maakt in de opname en afvoer van vitamines, mineralen en het gebruik van anti-oxidanten.

Een Multi-mineralen complex dat rekening houdt met het dag- en nachtritme maakt een groot verschil. In een Multi Dag zitten vooral wateroplosbare vitaminen en bepaalde mineralen die een synergie met elkaar hebben en die goed zijn voor de energie, spierkracht, concentratie, en denkvermogen.

Tijdens de nacht worden die voedingsstoffen gegeven die het lichaam ondersteunen in zijn functie om spier-, hersen en zenuwweefsel op te bouwen en een gezonde nachtrust bevorderen. Bij fibromyalgie is het maken van dit onderscheid essentieel. Een goed advies is een Multi voor de dag en een Multi Nacht Ultimate voor de nacht. Hier kun je daar meer over lezen.