Fibromyalgie: overlap met andere ziekten

In 1990 werd fibromyalgie eindelijk erkend door het American College of Rheumatology als een daadwerkelijke aandoening met een specifiek cluster van symptomen: wijdverbreide pijn van het bewegingsapparaat die minimaal drie maanden aanhoudt, zonder tekenen van ontsteking of spierafwijkingen. Een kenmerkend symptoom is een veelheid aan gevoelige punten op bepaalde plaatsen van het lichaam.

Later is ook het symptoom vermoeidheid toegevoegd aan de lijst, aangezien er een grote overlap is met het chronisch-vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CFS/ME).

Fibromyalgiepatiënten hebben echter veel meer last van de druk gevoelige punten en de slaapstoornissen dan mensen met CFS/ME.

Ook is er een overlap met overgevoeligheid voor chemicaliën en electrosmog. Bij deze allergische reactie op stoffen in de omgeving worden veel soortgelijke symptomen gezien als bij FM en CFS/ME.

Bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid.

Bij lichamelijk onderzoek en bij bloedonderzoek van fibromyalgiepatiënten zijn geen tekenen van ontsteking of reuma te vinden, evenmin zijn er afwijkingen op röntgenfoto's te zien. Men heeft vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn (dat zijn stoffen, die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen) bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is.

De meeste patiënten hebben tevens een "alfa-EEG-afwijking". Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij een ontspannen waaktoestand hoort.