Artrose aan de heup

Artrose aan de heup is de belangrijkste degeneratieve gewrichtsaandoening. Aangeboren misvormingen in het heupgewricht komen veel voor en vormen daardoor al op jonge leeftijd een groot risico op heupartrose. Heupdysplasie is een aangeboren foutieve ontwikkeling van heupkop en heupkom, met als resultaat dat het raakvlak van de gewrichten te klein is en de belastingdruk te groot (soms wel het tienvoudige van een gezond gewricht). Door deze belasting op het heupgewricht ontstaat artrose.

Een andere oorzaak kan ook een beenlengte verschil zijn en natuurlijk ook gewoon het verouderingsproces. De klacht bij heupartrose is pijn in het heupgebied tot en met de lies, vaak met een uitstraling naar het bovenbeen en de knie, zodat er niet zelden wordt gedacht aan een aandoening in het kniegewricht. Pijn aan de zijkant van de heup in de pees-aanhechting komt vaak voor.
Ook bij uitstraling in de lies moet men denken aan heupartrose.

Behandeling van artrose aan de heup

Artrose aan de heup vraagt om een behandeling van binnenuit. Het behandeling slaagt bij een verdwijning van de pijn, herstel van de gewrichten en geen bijwerking. Is dit mogelijk? En hoe?

Pijn: Pijn is op de korte termijn simpel op te lossen door een pijnstiller in te nemen. Echter heeft dit nadelige gevolgen op de lange termijn en is het niet een oplossing voor het probleem. Gezocht moet worden naar een oplossing die geen schade oplevert. Deze is te vinden in de stof MSM. MSM is een lichaamseigen stof, dus niet schadelijk, die een pijnstillende werking heeft. Ongeveer 2800 tot 3100 mg per dag is voldoende.

Herstel: Voor het herstel van het gewricht moet de afbreuk van kraakbeen gestopt worden en het herstel van kraakbeen bevordert worden. Dit wordt gedaan door de stoffen glucosamine en chondroïtine. Deze twee stoffen werken te samen beter dan apart. De dosering van deze twee werkzame stoffen is zeer belangrijk! Bij een persoon van 70 kg is dit: 1750 mg elementair (=2000 mg glucosaminesulfaat) Glucosamine en 1500 mg Chondroïtine.

Orthomoleculair therapeut Roel Nobbe geeft op het blog gewrichtsslijtage.net een advies over behandeling van artrose aan de heup. Klik hier voor zijn advies.

Conclusie artrose aan de heup

Er zijn verschillende gewrichtsformules op de markt van gerenommeerde merken als Vitalize, Orthica en Vitakruid. In opdracht van veertigplusvitaal.nl is op artrose-info.nl een vergelijkend warenonderzoek over gedaan. Een opmerkelijk product met een goede kwaliteit/prijsverhouding is Atrimove van Vitakruid. Dit heeft te maken met de gebruikte dagdoseringen en verhoudingen van de verschillende werkzame stoffen. Het product wordt aangeboden in een granulaatvorm (poeder).