Artrose

Wat is artrose?

Slijtage aan het kraakbeen  van een gewricht wordt artrose genoemd. Gewrichtskraakbeen is de gladde, witte substantie aan het einde van de botten. Denk aan het eind van een kip-drumstick, dat is glad, glanzend en stevig. Artrose is de meest voorkomende van alle gewrichtsaandoeningen. Artrose wordt gekarakteriseerd door schade aan en verlies van kraakbeen en de tussenwervel. Dit wordt veroorzaakt door een gestoorde balans tussen aanmaak en afbraak van gewrichtsweefsel (kraakbeen, bot en synovium).

Artrose in een later stadium

In gevorderde stadia van artrose kan het aangetaste gewricht gaan knarsen. Dit komt doordat de botten langs elkaar schuiven. Bij artrose wordt de sponsfunctie van het kraakbeen ook minder door uitdroging. Hierdoor wordt de beschermende buffer tussen de botten aangevreten. Er ontstaan punten langs de randen van het gewricht, osteofyten genaamd. De kraakbeencellen worden minder goed gevoed en sterven af. Het kraakbeen verliest grondstof, het oppervlak wordt ruw. Daardoor vergroot de wrijving en wordt het kraakbeen nog verder belast. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht en werkt daar als vreemd lichaam.

Ontstaan van ontsteking

Als tegenreactie komen er witte bloedlichaampjes het gewricht binnen en geven ontstekingsstoffen af die ervoor zorgen dat er een plaatselijke ontsteking ontstaat. Er ontstaan scheurtjes in de al ruwer geworden oppervlakten van het kraakbeen. Steeds grotere stukken kraakbeen breken af waardoor ten slotte een deel van het bot van het gewricht niet meer bedekt is met kraakbeen. Op de plaatsen waar het kraakbeen is verdwenen, kan ook het bot aangetast worden. Er ontstaat dan een verbinding tussen het gewricht en de oppervlakkige mergholtes. Daar vormen zich kleine botholtes (cysten).

Symptonen

De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en, over het algemeen pas in een later stadium, ontsteking. Slijtage aan de gewrichten begint al tussen het dertigste en veertigste levensjaar, maar leidt pas op middelbare en oudere leeftijd  tot klachten, meestal aan de knie, heupen en handen. Deze vorm wordt primaire artrose genoemd. De oorzaak hiervoor is erfelijke aanleg en de natuurlijke afbraak door uitdroging en glucosamine tekort (het lichaam maakt minder glucosamine aan). Ook kan artrose ontstaan door overbelasting, trauma of langdurige immobilisatie. Men spreekt dan van secundaire artrose. Voor een overzicht van symptonen, klik hier. Artrose is de meest voorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening ter wereld. Een handig boekje over artrose is "Gewrichtsslijtage"geschreven door Elly Korzelius.