Aanvullen tekorten aan nutriënten

Van alle soorten natuurlijke geneeswijzen staat de orthomoleculaire geneeskunde nog het dichtst bij de reguliere, omdat het zich ook richt op het niveau van moleculen in het lichaam, het zgn. biochemische milieu. Alleen gebeurt dit niet door het toedienen van farmaceutische middelen, maar door het aanvullen van tekorten aan natuurlijke stoffen uit voeding.

Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke specifieke stoffen die nodig zijn.

Vitamine B12 tekort

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Onderzoek toont aan dat fibromyalgiepatiënten vaak een tekort hebben aan vitamine B12.

In de praktijk is gebleken dat 3/4 van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.

Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteïne in het ruggenmergvloeistof.

Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseert de klachten zowel bij het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) als fibromyalgie. Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van B12, foliumzuur, biotine en B6.

Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen te hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert.

Zij reageren bijzonder goed op het geven van B12 injecties of het geven van B12 tabletten. Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig.

Meestal hebben patiënten na het nemen van dagelijks 3000 µg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, in combinatie met voldoende foliumzuur, biotine en B6 duidelijk minder pijn, meer energie en slapen beter.

Meer informatie over vitamine B12 tekort? Kijk een sop www.vitamine-b12-tekort.nl

Vitamine D3 tekort

Door de verminderde absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. Vooral in de wintermaanden wanneer de zon te zwak is om van enige betekenis te zijn om vitamine D aan te maken kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan onverklaarbare bot- en spierpijnen.

Wanneer een patiënt onverklaarde bot- en spierpijnen heeft of symptomen die lijken op fibromyalgie, dan is het niet uitgesloten dat een tekort aan vitamine D in het spel is. Vooral als zonlicht of een zonnebank verlichting brengt of de symptomen juist in de winter erger zijn dan in de zomer, kan een osteomalacie vermoed worden. Een bepaling van de vitamine D in serum kan in elk ziekenhuis- en huisartsenlaboratorium worden gedaan. Het is dan ook verstandig om u te laten testen op vitamine D. De waarde moet boven de 100 nmol/liter liggen.

In tegenstelling tot wat lang is gedacht, hoeft men voor toxische verschijnselen van vitamine D niet bang te zijn. In de wetenschappelijke literatuur wordt een indicatie gegeven voor de toxiciteit van vitamine D bij serumwaarden boven 500 nmol/l, overeenkomend met een dagelijkse inname van 20.000 IE per dag.

Bij senioren worden vaak hele lage serumwaarden gevonden. De vitamine D deskundige dr. Michael Holick stelt dat een vitamine D3 inname van 2000 IE per dag zonder problemen gedaan kan worden. Voor de meeste mensen is 1000 IE adequaat, maar voor dikke mensen is een hogere inname nodig, omdat zij in het onderhuidse vetweefsel relatief grote hoeveelheden opslaan die moeilijk vrijkomen. In zijn boek 'The UV advantage' noemt hij een eenvoudig testje dat in de richting wijst van een vitamine D-tekort. Druk met de wijsvinger op het borstbeen. Als de persoon ineenkrimpt van de pijn, dan duidt dat op osteomalacie en dus op een vitamine D tekort.

Heeft u de volgende kenmerken? Denk dan aan een vitamine D3 tekort.

  • Brengt zonlicht of een zonnebank verlichting of zijn uw symptomen in de winter erger dan in de zomer?
  • Sluipende pijnen en pijnen beginnend in het lumbale ruggenmerg en dijen, die later zich uitspreiden naar armen en ribben.
  • Een symmetrische, niet uitstralende pijn, gepaard met een gevoeligheid van de botten.
  • Zwakke proximale spieren, zoals moeite met trappen lopen en opstaan vanuit hurkpositie. Andere orthomoleculaire voedingsstoffen.

Andere orthomoleculaire voedingsstoffen

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energieproductie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaat. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen, wat een verzuring in de spieren geeft. Gebufferde vitamine C waar mangaan en zink aan toegevoegd is zal hier uitkomst kunnen bieden. Mogelijke andere orthomoleculaire preparaten zijn: Magnesiumtauraat bij spierstijfheid en spierkramp, co-enzym Q 10 voor een goede energie voorziening en L-tryptofaan om tot rust te komen.

Bij een chronische aandoening zoals fibromyalgie worden synthetische vitamines moeilijker opgenomen dan natuurlijke vitamines. Een greens poeder met extracten van bovengenoemde ingrediënten is daarom een ideaal voedingssupplement om de immuniteit weer te versterken.

Uw (orthomoleculair) therapeut kan uw tekort opsporen en het juiste advies hierin geven. Zij kijken ook naar de belasting van een persoon, fysiek en mentaal. Toxische belasting speelt een grote rol.